LendSmart Låna med förnuft

Mikrolån

Begreppet mikrolån är kopplat till de minilån med korta löptider och hög ränta som i första hand finns tillgängliga via sms och online. Lånen förmedlas i samtliga fall utan krav på säkerhet.

Tiokronorsmynt
De minsta mikrolånen finns i nuläget tillgängliga online.

Sponsrade länkar

Mikrolån är en numera allmänt vedertagen beteckning för de småkrediter som beviljas utan säkerhet och krav på ordnad privatekonomi. Långivarna gör t.ex. enbart standardiserade kreditprövningar och delar, allt som oftast, ut krediter även till personer med betalningsanmärkningar.

Mikrolån – belopp och räntekostnader

Kreditaktörerna på marknaden för mikrolån delar i regel ut smålån i spannet mellan 500 och 10 000 kronor, där det senare beloppet utgör ett absolut maxtak. Lånen kan sökas såväl online som via sms, men smslånen håller numera på att försvinna tack vare det faktum att de nätbaserade snabblånen finns tillgängliga via moderna mobiltelefoner med webbläsare. Räntesatserna för mikrolånen är emellertid snarlika för båda typerna – oavsett om de söks via sms eller online – även om smslånen brukar vara någon procent dyrare än sina nätbaserade motsvarigheter.

Räkna med att ett tusenkronorslån, med en löptid på 30 dagar, kan kosta så mycket som en femhundring i ränta. Uträknat på årsbasis blir räntan således skyhög. Men för något större snabblån sjunker däremot räntekostnaderna en aning. Den som t.ex. väljer att låna 5000 kronor – online eller via sms – kan räkna med en mera moderat räntekostnad på cirka 1000 kronor.

Dyrare mikrolån för personer med betalningsanmärkning

Långivare som väljer att välkomna personer med betalningsanmärkningar erbjuder i regel en ännu högre ränta en de kreditgivare som säger nej till sådana kundkategorier som av kreditgivarna brukar betecknas som riskgrupper. Hit hör förutom personer med betalningsanmärkningar de som har skulder till Kronofogden samt personer utan taxerad inkomst. Omkring hälften av kreditgivarna på marknaden för mikrolån beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar.

Topplista med de bästa mikrolånen online

Belopp
1 000 - 30 000
Löptid
1 år - 5 år
Belopp
500 - 20 000
Löptid
1 mån - 5 år
Belopp
1 000 - 35 000
Löptid
1 mån - 3 mån
Belopp
1 000 - 20 000
Löptid
1 mån - 1 år
Belopp
1 000 - 20 000
Löptid
1 mån - 5 år
Belopp
500 - 20 000
Löptid
1 mån - 3 mån

Sponsrade länkar