Låna pengar som arbetslös

En varaktig arbetslöshet är i normalfallet ett hinder för större bostadslån och privatlån. Däremot är det fritt fram att ansöka om mindre lån; arbetslöshet ses t.ex. som en mildare omständighet än en betalningsanmärkning.

Litet snabblån
Som arbetslös kan man lätt komma över små snabblån – men även större krediter kan komma i fråga.

Topplista med de bästa mikrolånen online

Sponsrade länkar

Som arbetslös är det i regel fritt fram att ansöka om snabblån, mikrolån och smslån – risken att få avslag på grund av arbetslöshet är i det närmaste minimal. Långivarna på denna marknad granskar vanligen inte ens den ansökandes arbetsförhållanden, utan fokuserar istället helt på den taxerade årsinkomsten. Den sistnämnda bör i regel uppgå till minst 20 000 kronor per år för tillträde till s.k. mikrolån – med andra ord ett ytterst blygsamt belopp.

Relationen med banken avgörande

Den som vill låna pengar som arbetslös kan ha glädje av att lämna in sin ansökan på sitt lokala bankkontor. Ifall den ansvarige banktjänstemannen kan se en stabil betalningshistorik, ett regelbundet månadssparande och i övrigt konstaterar att din privatekonomi är tillräckligt sund för att klara av ytterligare påfrestningar i form av amorteringar och räntekostnader, är det fullt möjligt att han eller hon väljer att se mellan fingrarna vad gäller en tillfällig arbetslöshet. För att banken ska våga göra ett dylikt drag krävs i regel en god relation – och en långvarig historik av välskött privatekonomi.

Personliga faktorer spelar roll

Tänk t.ex. på att en ung, välutbildad ingenjör – som tillfälligt går arbetslös – kan räkna med bättre odds att få banklån än en äldre arbetslös undersköterska med några år kvar till pensioneringen. Vidare kan faktorer som civilstånd och tidigare skuldsättning naturligtvis påverka bankernas bedömning av den sökandes kreditvärdighet.

Sponsrade länkar