Undvik att drabbas av kreditupplysning vid lån

Samtliga låneansökningar föregås av en s.k. kreditupplysning, som innebär att långivaren kontrollerar med ett kreditupplysningsföretag – vanligtvis UC (Upplysningscentralen) om långivaren har tidigare kreditupplysningar.

Modernt bankkontor
Förhandla om lån med din lokala bank – du som har en stabil historik hos banken slipper i regel en kreditupplysning.

Sponsrade länkar

Kreditupplysningsbolagen, varav Upplysningscentralen (UC) är det i särklass största, tillhandahåller uppgifter om privatpersoners tidigare kreditupplysningar och betalningsanmärkningar. Som låntagare bör man därför se till att minimera antalet kreditupplysningar; förekomsten av många kreditupplysningar kan nämligen leda till avslag på nya krediter. Långivaren kan nämligen – på basis av antalet tidigare kreditupplysningar – avslå ansökningar om nya lån med motiveringen att den sökande på kort tid har dragit på sig alldeles för många lån. Kruxet i sammanhanget är nämligen att en privatpersons totala skuldsaldo inte är tillgängligt via en kreditupplysning – enbart antalet tidigare upplysningar är synliga för kommande långivare.

Få kreditprövningar ger större möjlighet till lån

Genom att minimera antalet kreditprövningar kan man således, som privatperson, öka sina möjligheter att få tillträde till lån. Tänk i första hand på följande tillvägagångssätt:

Den som har många kreditupplysningar i sin tidigare historik riskerar att få avslag på viktiga lån – t.ex. bostadslån – när det väl är dags att söka seriösa, livsavgörande krediter. Detta är kanske den tyngsta anledningen till att undvika onödiga mikrolån, som leder till kreditupplysningar som för med sig oanade negativa konsekvenser långt senare i livet.

Sponsrade länkar