Hur mycket får jag låna?

Frågan om ett lånetak – eller ett maximalt lånebelopp – aktualiseras i regel i fråga om bostadslån och större blancokrediter. Tänk på att det är långivaren som avgör hur mycket man kan låna.

Beräkning av lånebelopp
Hur mycket pengar man får låna beror på en rad olika faktorer – bland annat tar bankerna, i sina beräkningar, hänsyn till hushållet samlade inkomster och utgifter.

Topplista med de bästa mikrolånen online

Sponsrade länkar

Kreditgivaren gör i regel en prövning av låntagarens kreditvärdighet, varefter ett maximalt lånebelopp presenteras för låntagaren. Ju större belopp låneansökan avser, desto grundligare blir värderingen av låntagarens presumtiva förmåga att sköta amorteringarna under löptiden. Som låntagare bör man räkna med att följande variabler ligger till grund för utfallet:

Genomsnittsfamiljen är kreditvärdig

En genomsnittlig svensk familj, med en disponibel inkomst på ca 40 000 kronor netto, blir i nio fall av tio beviljade bostadslån uppemot två miljoner kronor. Detta förutsätter dock att långivarna kan åberopa den kontantinsats som kreditgivaren kräver samt att ingendera av långivarna har betalningsanmärkningar eller skulder till Kronofogden. Ett barnlöst hushåll, med två förvärvsarbetande familjemedlemmar, har således högre kreditranking än motsvarande par med barn. Det kan således vara klokt att ansöka om bostadslån innan man hunnit skaffa barn.

Sponsrade länkar