Låna pengar hos vissa långivare trots skuld hos Kronofogden

Stora aktiva skulder hos Kronofogden leder i normalfallet till avslag hos seriösa långivare. Beträffande smslån och andra typer av mikrolån accepterar en bråkdel av långivarna personer med innestående Kronofogdeskuld.

Tusenkronorssedlar
Låna pengar trots skulder hos KFM – men tro inte att du kan låna obegränsade mängder.

Topplista med de bästa mikrolånen online

Sponsrade länkar

Den som har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden kan i regel räkna med avslag på sin låneansökan. Åtminstone i de fall långivaren är någon av landets större affärs- eller handelsbanker. När en skuld hamnat hos Kronofogden, har personen som regel redan dragit på sig en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen sparas i registren i tre år; därefter upphör den att blinka rött i kreditupplysningsföretagens lista på din samlade kreditvärdighet. Personer med betalningsanmärkningar har mycket svårt att få tillträde till de mest förmånliga lånen på marknaden.

Snabblån trots skulder i sällsynta fall

En handfull aktörer på marknaden för snabblån brukar tillmötesgå ansökningar från låntagare med skulder hos Kronofogden. Risken kompenseras genom ytterligare påslag på de redan skyhöga räntorna. Att lånen beviljas beror i många fall på ett regelrätt systemfel. Den automatiska kreditprövning – som görs vid hanteringen av kreditansökan – samkörs nämligen inte alltid med Kronofogdens skuldregister.

Betalningsanmärkning och skulder hos Kronofogden

En del av en sedvanlig kreditprövning utgörs av en kontroll gällande förekomsten av betalningsanmärkningar. De låntagare, som dragit på sig betalningsanmärkningar, kan således ha svårt att få snabblån. Själva anmärkningen betraktas föga förvånande som en betydligt större förseelse än själva skulden. Tänk även på att en betalningsanmärkning, när den uppkommer under pågående kreditprövning, ofta medför att långivaren stoppar en planerad utbetalning.

Kreditbuffert i form av kort- och kontokrediter

Den som riskerar att få en betalningsanmärkning bör – per omgående – ansöka om olika typer av buffertkrediter, däribland kontokrediter och kreditkort. Dessa kan utgöra en kreditreserv – tillika ett skydd mot ofördelaktiga snabblån – när hushållskassan gapar tom ett tiotal dagar innan löneutbetalning.

Vanliga frågor och stöd till personer med skulder

✅ Hur kan jag logga in och se summan av lånet?

Personer med aktiv skuld hos Kronofogden loggar enkelt in med BankID på myndighetens webbplats. Skulden listas under fliken mina skulder och förelägganden där din ekonomi som helhet (skuldkonto, ränta och fordringsägare) visas.

✅ Utgör Kronofogdeskulder grund för skuldsanering?

Myndigheten har hittills beviljat skuldsanering ytterst restriktivt. Generellt gäller att det i princip ska framstå som omöjligt att amortera skulden inom överskådlig tid. Man ska med andra ord i princip vara dömd till att leva på existensminimum livet ut. Vid bedömning gör Kronofogden en avvägning av skuldbelopp och inkomst. Det gäller att komma ihåg att ytterst få som ansökt som skuldsanering får den beviljad.

✅ Finns det möjlighet att få pantlån med skuld hos Kronofogden?

Ansök gärna om pantlån trots att du har skuld hos Kronofogden. Ett enda, men helt avgörande, villkor för att få pantlån är att låntagaren har skuldfria kapitalvaror, konst eller smycken. Jämför noga villkoren från pantbank till pantbank innan ansökan lämnas in. Glöm inte att jämföra uppläggningsavgift och eventuell aviavgift.

✅ Vad gäller för den som vill samla lån med skulder hos Kronofogden?

Det är generellt sett mycket svårt att bli beviljad ett samlingslån med aktiva Kronofogdeskulder. Detta gäller oavsett hur ens ekonomi ser ut i övrigt, då långivarna har som policy att avvisa personer med KFM-skulder. Den som har en borgensman eller medlåntagare utan betalningsanmärkningar har däremot större chanser.

✅ Vilka är oddsen att få privatlån, företagslån och omstartslån?

Privatlån, företagslån och omstartslån är låneformer som ställer jämförelsevis höga inkomstkrav på långivaren. Även privatekonomin i övrigt, eller i förekommande fall företagets ekonomi, måste vara godartad för att dessa lån ska kunna beviljas. Med andra ord är det ytterst få långivare som beviljar lån till fysiska och juridiska personer med skulder hos Kronofogden. Vissa långivare går ännu längre och accepterar bara dig som kund under förutsättning att du varit skuldfri under en övergångsperiod.

✅ Finns det möjlighet att få gratis skuldrådgivning?

Skuldrådgivningen i din kommun erbjuder hjälp med att lägga upp en budget och göra en prioriteringsordning för att återbetala räkningar. Skuldrådgivningen är öppen även för personer utan Kronofogdeskulder samt för personer som av andra anledningar har hårt ansträngd privatekonomi. Däremot godkänner inte skuldrådgivaren förfrågningar av regelrätt reklamkaraktär, t.ex. vilken bilmodell eller tvättmaskin som bäst matchar hushållets behov.

✅ Vad gäller för lån som redan beviljats?

Den som drar på sig en skuld hos Kronofogden har kvar sina befintliga lån. Det krävs alltså inte att man säljer huset på exekutiv auktion bara för att man får en betalningsanmärkning. I gengäld gäller att räntan på befintliga lån kan öka vid eventuella omförhandlingar. Detta på grund av att låntagarens förhandlingsutrymme minskat till följd av den uppkomna skulden. Bankernas upplysningstjänster kan bidra med information om lånevillkor för personer med aktiva Kronofogdeskulder.

✅ Vilken åldersgräns gäller för Kronofogdeskulder?

Som minderårig saknar du alla möjligheter att själv påverka skuldsaldot som listas på Kronofogdens webbplats. Med BankID kan du logga in och se kontaktuppgifter, skuldsaldo, den aktör som är fordringsägare (borgensman) samt räntebelopp i kronor. Eftersom underåriga inte själva kan ansöka vare sig om abonnemang eller krediter är Kronofogdeskulder förhållandevis ovanliga bland barn. Det krävs alltså i regel ett medvetet fifflande från vårdnadshavarna för att få till stånd en skuldsättning hos barnet.

✅ Kan man få lån med hög inkomst trots Kronofogdeskulder?

Det är fritt fram att ansöka om blancolån trots skulder hos Kronofogden i bagaget. Oddsen att bli beviljad lån är däremot ytterst små – även för personer med hög årsinkomst. Detta beror i första hand på att långivarna kräver total avsaknad av skuld i flera månader efter att skulden återbetalats. En betalningsanmärkning öppnar dörrarna för lån hos vissa kreditgivare – men då ska givetvis skulderna till Kronofogden vara helt slutamorterade.

✅ Kan man överföra en Kronofogdeskuld till närstående?

En skuld hos Kronofogden är personlig och kan inte överföras till tredje part trots att denne är beredd att hjälpa. Däremot är det fritt fram för den skuldsattes närstående och vänner att betala in pengarna till myndigheten på skuldens förfallodag. Det är också möjligt att registrera skulden i ett skuldebrev eller testamente i de fall detta är aktuellt.

✅ Hur lång tid ska det ha gått innan jag kan få lån igen?

Även om det finns möjlighet att hitta långivare som är beredda att bevilja lån trots KFM-skulder är dessa ytterst få. För att få tillgång till bättre lån krävs i regel total skuldfrihet och inga betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år efter att skulden uppkommit – detta trots att den är återbetald i sin helhet.

Sponsrade länkar