LendSmart Låna med förnuft

Girokredit

En girokredit är en vanlig kontokredit kopplad till ens privata plusgirokonto. Fördelen med krediten är att man enbart betalar ränta på det utnyttjade beloppet.

Kostnadskurva för ränta
Fördelen med en girokredit är att räntekostnadskurvan följer det faktiskt utnyttjade kreditbeloppet – man betalar bara ränta för det kreditbelopp som utnyttjas.

Sponsrade länkar

Kontokrediter kopplade till plusgirokonton kallas i folkmun för girokrediter. I praktiken rör det sig alltså om en variant av kontokredit, som aktiveras när man överskrivit den likvida saldogränsen på konot. Man märker således inte om man handlar på kredit eller för likvida pengar, såvida man inte har stenkoll på kontosaldot.

Bra att veta om girokrediter

Beträffande girokrediter bör man dock ha vetskap om följande:

  • Tillträdesvillkoren till girokrediter brukar vara att man fyllt 18 år samt har ett plusgirokonto.
  • Minimibeloppet för krediten är i skrivande stund 5000 kronor, vilket väl motsvarar övriga kontokrediter på marknaden.
  • Ränta betalas enbart på det utnyttjade kreditbeloppet. I övrigt betalar man en fast uppläggningsavgift (i skrivande stund 250 kronor om året), som debiteras oavsett om krediten utnyttjats eller inte. Avgiften är ungefär lika hög som den fasta årsavgiften för ett kreditkort.
  • Räntan på kontokrediter är jämförbar med motsvarande ränta på kortkrediter. Räkna med att räntan är ungefär dubbelt så hög som på hypotekslån och ett par procent högre än på motsvarande privatlån. Den genomsnittliga räntan på girokrediter uppgår i skrivande stund till 10 procent.

Kreditprövning i sedvanlig ordning

Handläggningen av girokrediter innehåller en s.k. sedvanlig kreditprövning, som innebär att kreditgivaren har rätt att begära ett antal registerutdrag för att säkerställa låntagarens kreditvärdighet. Betalningsanmärkningar, skulder till Kronofogden och frånvaro taxerad inkomst av tjänst eller kapital utgör normalt hinder för kontokrediter.

Sponsrade länkar