Banklån med betalningsanmärkning

Det kan fortfarande vara svårt att få banklån ifall man dragit på sig en betalningsanmärkning. Detta beror på att bankerna – av tradition – betraktar betalningsanmärkningar som ett tecken på slarv.

Topplista med de bästa mikrolånen online

Sponsrade länkar

Den som har fått en eller flera betalningsanmärkningar under den senaste treårsperioden kan fortfarande ha svårt att få banklån hos de traditionella storbankerna. Bankerna har – under många år – av principiella skäl nekat alla former av lån till personer med betalningsanmärkningar. Detta oavsett hur den sökandes privatekonomi i övrigt har sett ut. Denna tradition inom det etablerade bankväsendet är en bidragande orsak till att marknaden för snabblån vuxit sig stor på nätet. För dem som inte har tillgång till de etablerade banklånen finns en andra klassens lånemarknad – med höga räntor och straffavgifter.

Individuell kreditscoring vanligare

Många banker inser att de – genom sina hårda villkor – bidragit till att mindre långivare kunnat profitera på deras bekostnad. På förekommen anledning har bankerna blivit bättre på att göra undantag från sina principer – i synnerhet ifall den som ansöker om ett banklån i övrigt har en godartad privatekonomi. Diskussioner pågår även om att tillämpa en s.k. individuell kreditscoring, där en låntagare tilldelas ett samlat kreditbetyd utifrån olika bedömningsgrunder. Detta innebär i praktiken att en betalningsanmärkning mycket väl kan uppvägas av t.ex. en buffert.

Svårt få bostadslån med betalningsanmärkningar

Bankerna brukar vara särskilt hårda mot bankkunder med betalningsanmärkningar som lämnar in ansökningar om bostadslån. Detta beror i första hand på låneformens långa löptider och låntagarens stora ansvar att sköta betalningarna under hela löptiden.

Sponsrade länkar