LendSmart Låna med förnuft

Låna pengar trots skuld hos Kronofogden

Stora skulder hos Kronofogden leder i normalfallet till avslag på större banklån. Beträffande smslån, och andra typer av mikrolån, accepterar ungefär hälften av långivarna denna typ av låntagare.

Tusenkronorssedlar
Låna pengar trots skulder hos KFM – men tro inte att du kan låna obegränsade mängder.

Sponsrade länkar

Den som har ett innestående skuldsaldo hos Kronofogden kan i regel räkna med avslag på sin låneansökan – åtminstone i de fall långivaren är en av landets större affärs- eller handelsbanker. När en skuld gått så långt att den hamnat hos Kronofogden, har personen bakom skulden i regel redan fått en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen ligger kvar i tre år; därefter upphör den att vara synlig för kreditupplysningsföretagen. Personer med betalningsanmärkningar har likaså svårt att få tillträde till de mest förmånliga lånen på marknaden.

Snabblån i sällsynta fall

En majoritet av långivarna på marknaden för snabblån brukar i regel tillmötesgå ansökningar från låntagare med skulder hos Kronofogden. Detta beror i första hand på att den automatiska kreditprövningen – som görs i samband med hanteringen av kreditansökan – inte inrymmer någon samkörning med Kronofogdens skuldregister. Däremot görs en kontroll gällande förekomsten av betalningsanmärkningar; de låntagare som dragit på sig betalningsanmärkningar kan således ha svårt att få snabblån. Själva anmärkningen betraktas således som en betydligt större förseelse än skulden.

Kreditbuffert i form av kort- och kontokrediter

Den som riskerar att få en betalningsanmärkning bör – om möjligt – ansöka om olika typer av buffertkrediter, däribland kontokrediter och kreditkort. Dessa kan utgöra en kreditreserv – tillika ett skydd mot ofördelaktiga snabblån – i de fall hushållskassan gapar tom ett tiotal dagar innan löneutbetalning.

Sponsrade länkar